Laserontharen vs. IPL: wat zijn de verschillen?

Laserontharen vs. IPL: wat zijn de verschillen?

Daar komt 'ie! Het antwoord op de veelgestelde vraag: wat is nou het verschil tussen ontharing met een ontharingslaser of IPL? Het belangrijkste verschil tussen IPL en een ontharingslaser -zoals een Diodelaser, Alexandrite of ND-YAG- is de manier waarop het licht wordt uitgezonden en geabsorbeerd door de huid en de haarwortels. Dit maakt de ene ontharingsmethode meer effectief op de lange termijn dan de andere. Welk apparaat wint deze battle? Let's find out! 😎

IPL vs. Laser: hoe werken de ontharingstechnieken?

Beide ontharingsmethoden werken op basis van licht. Wat is het verschil tussen beide soorten lichtenergie? 
IPL: breder lichtspectrum, de omliggende huid wordt ook verhit
IPL (Intense Pulsed Light) is een ontharingsmethode die op basis van lichtenergie werkt. Tijdens een IPL-behandeling wordt een apparaat gebruikt dat lichtflitsen uitzendt in de huid. Het pigment in het haar absorbeert een gedeelte van dit licht en werkt als geleider naar de haarwortel. De warmte van het licht beschadigt de haarfollikel, waardoor de haargroei wordt verminderd. 
IPL is een breder spectrum van licht dat in korte pulsen wordt uitgezonden. Dit betekent dat het minder gericht -en dus minder effectief- is dan een laser. 
Laser: zuivere lichtstraal die alleen geabsorbeerd wordt door de haarwortel
Met het handstuk van een ontharingslaser wordt een geconcentreerde lichtstraal met een zuivere golflengte van 755nm/805nm/1064nm huid geflitst. Het pigment in de haarfollikels absorbeert deze lichtstraal en werkt als geleider naar de haarwortel. De haarwortels worden verwarmd tot ca. 70 graden Celsius, waardoor de wortel vernietigd wordt en de haargroei stopt.
Omdat de ontharingslaser een specifieke golflengte van licht uitzendt, wordt het licht alleen gericht op de haarfollikels en wordt het omliggende weefsel gespaard. Dit maakt de ontharingslaser veiliger en effectiever dan IPL voor laserontharing.

IPL vs. laser: hoeveel behandelingen zijn nodig per methode?

Voor zowel laser als IPL geldt dat het aantal behandelingen dat nodig is om de haargroei te verminderen of stoppen, per persoon en lichaamsdeel kan varieren. Er zijn bij beide technieken gemiddeld 6 tot 8 behandelingen nodig, omdat maar 20% van de haargroei zich in de juiste fase van de haargroeicyclus bevindt. Beide ontharingsmethoden richten zich alleen op haartjes in de actieve groeifase. 

IPL vs. laser: zijn beide methoden geschikt voor iedereen?

Zowel IPL als laserontharing werkt alleen op donkere, gepigmenteerde haargroei. Witte, grijze, rode en lichtblonde haren hebben minder tot geen pigment en kunnen daarom niet effectief worden behandeld met IPL of de Diodelaser. 
Waar de apparaten op dit punt verschillen is de geschiktheid en veiligheid voor alle huidtypen.
IPL: niet geschikt voor alle huidtypen
IPL brengt lichtenergie in de haar én huid en is daardoor minder geschikt voor huidtype 4 en hoger, vanwege het risico op verbranding of verkleuring van de huid. 
Laser: geschikt voor alle huidtypen
Omdat de golflengte en energie van de laser specifiek afgestemd wordt op een combinatie van factoren zoals huidtype, dikte van het haar en de hoeveelheid haar in het gebied, is een permanente haarreductie tot 95% bereikbaar voor vrijwel iedereen. 
Sommige huidtypen kunnen wel gevoeliger zijn voor bijwerkingen bij laseren, zoals tijdelijke roodheid, zwelling en verkleuring van de (zongebruinde) huid.

IPL vs. laser: lange termijnresultaten

Met twee professionele ontharingstechnieken die vaak exact hetzelfde gepresenteerd worden kan het lastig zijn te bepalen wat nu de beste keuze is. Als je tijd en geld wilt investeren in haarvrij leven is het antwoord op deze vraag het belangrijkst: wat zijn de resultaten op de lange termijn? 
IPL: minder effectief op de lange termijn, het haar kan (deels) teruggroeien
IPL levert een langdurige vermindering van haargroei op. Het resultaat van IPL is vaak niet permanent, omdat de haarwortels weliswaar flink beschadigen, maar niet alle haarfollikels volledig worden vernietigd. Dat heeft vooral te maken met de verdeling van elke lichtflits over de huid en het haar. Er komt niet genoeg energie in de haarwortel om alle cellen te vernietigen. De haarzakjes kunnen zich herstellen en nieuwe haren produceren, waardoor het haar uiteindelijk (deels of volledig) terug groeit.
Laser: de haarwortels worden definitief vernietigd
Het resultaat van ontharing met een krachtige laser zoals de Lutronic Clarity II is permanent, omdat de haarfollikels -en alle cellen die verantwoordelijk zijn voor haargroei- volledig worden vernietigd. 
Wat wel mogelijk is na een laserontharingstraject, is dat je in de loop van de jaren nieuwe haargroei ontwikkelt door hormonale schommelingen of medicijngebruik. Je kunt de nieuwe haartjes dan opnieuw laten behandelen.

Wat is beter? Laser of IPL?

Over het algemeen kan worden gesteld dat een ontharingstraject met een laser effectiever is dan IPL om haarvrij door het leven te gaan. Laseren is ook veiliger dan IPL voor ontharing, vooral voor mensen met donkerdere huid- of haarkleuren. 
Er is wat ons betreft een duidelijke winnaar! 🎖 IPL verliest helaas de permanente ontharingsbattle. Toch is er een hoop te zeggen voor IPL-apparatuur. Het is misschien minder geschikt voor ontharing, maar dat was ook nooit bedoeld als het primaire doel van deze techniek. IPL geeft wél fantastische resultaten bij de behandeling van hyperpigmentatie (ouderdomsvlekken, zonnevlekken, sproeten en melasma), acne, rosacea, couperose en het verbeteren van de huidtextuur.
Maar... de Lutronic Clarity II doet dát ook! 😁
Ga eerst langs voor een vrijblijvend consult bij een kliniek die gespecialiseerd is in IPL en een laserkliniek. Zo kun je voor jezelf bepalen of IPL of laserontharing de beste keuze is voor jou! 💋
Terug naar blog