Laserontharing: 10 tips voor de beste resultaten

Laserontharing: 10 tips voor de beste resultaten

Altijd gladde oksels, nooit meer je benen scheren en weg met die rode bultjes bij je bikinilijn als je op het strand ligt in de zomer: het kan allemaal dankzij laserontharing. Alleen al de eerste stap die je zet - het boeken van een intake bij een laserkliniek - voelt bevrijdend. Het einde van je scheermestijdperk is nu nog een stipje aan de horizon, maar het is in zicht! Je gaat volgende zomer haarvrij door het leven. It's gonna be flippin' awesome. 

Je zoekt een lasertherapeut uit met een uitstekende ontharingslaser, die goed is opgeleid om jou zo snel mogelijk van je scheermesirritatie af te helpen. En een beetje gezelligheid is ook wel fijn als je misschien wel een uur (waarvan een deel open en bloot) op de behandelstoel ligt, toch? Dus je hebt gezocht en the place to be gevonden. Je gaat ervoor! Je vertrouwt op de laserkliniek voor optimale resultaten. Maar wist je dat jij zelf ook wat huiswerk kunt doen om de beste resultaten bij laserontharing te bereiken? Wij delen ze met je!

1) Blijf 2 weken uit de zon(nebank) voor en na elke afspraak

Zorg altijd dat het behandelgebied twee weken niet langdurig in de zon of zonnebank is geweest voor elke laserafspraak. Anders stuurt je lasertherapeut je onverrichterzake naar huis en dat is niet bevorderlijk voor de snelheid van je lasertraject. Het laseren van zongebruinde of zonverbrande huid kan namelijk pigmentveranderingen, hypo- of hyperpigmentatie en zelfs -the horror- brandblaren veroorzaken. Huidschade die weken of maanden kan duren voordat dit hersteld is, is het niet waard. Zowel voor jou als je behandelaar. 
 
Het "zonverbod" geldt ook minimaal twee weken ná je behandeling. De gelaserde huid heeft wat tijd nodig om te herstellen na de behandeling. Bakken in de zon kan ook na de laserbehandeling pigmentveranderingen tot gevolg hebben. Laat je je bovenlip laseren, blijf je achter met een pigmentsnor. Thanks but no thanks! Gebruik altijd een SPF-crème om je huid te beschermen tegen UV-straling. 
Dus is het hoogzomer? Laat dan vooral je oksels en bikinilijn laseren (tenzij je graag als een zeester op het strand ligt ), maar sla je benen, armen, gezicht of torso -ja heren, we vergeten jullie niet!- een keer over.
 
Wat je helaas ook moet laten staan is zelfbruiner op de zones die je laat laseren. Niet alleen omdat je huid dan niet in haar meest natuurlijke staat is, omdat er een hoop pigmentfabriekjes actief bezig zijn,  maar ook omdat de chemicaliën in zelfbruiners een huidreactie kunnen veroorzaken. Gebruik je tussen je behandelingen door zelfbruiner? Scrub dan ruim op tijd -een week van tevoren- zodat het product weer volledig uitgewerkt en verdwenen is tijdens je afspraak. 
 

2) Stop tijdig met haartjes uittrekken, bleken en waxen

Vermijd epileren, waxen, bleken en ontharingscrème vanaf 6 weken voor de start van je lasertraject. Zo weet je zeker dat je haar op het moment van je behandeling in volle glorie aanwezig is en effectief behandeld kan worden. Een ontharingslaser kan alleen volwassen haartjes met voldoende pigment verwijderen. Tussen je behandelingen kun je het haar scheren, maar blijf je andere ontharingsmethoden vermijden.
 

3) Plan je afspraken op een moment dat jou altijd goed uitkomt

Je komt elke 6-8 weken langs voor een laserontharingsbehandeling voor je lichaam en elke 4 weken voor je gezicht. Sla je behandelingen over, dan duurt je ontharingstraject natuurlijk langer. Je afspraak verplaatsen kan ook nog eens effect hebben op het resultaat, omdat je volgende afspraak wordt gepland op een moment dat zoveel mogelijk haar zich in de juiste fase van de haargroeicyclus zal bevinden. Zoek een moment in je agenda waarop je -uitzonderingen daargelaten- altijd naar je behandeling kunt komen en niet regelmatig hoeft te verplaatsen. Neem je agenda mee naar de salon en plan direct bij vertrek één of twee behandelingen vooruit, zodat je het maken van een afspraak niet vergeet. 

4) Scheer alles wat gelaserd wordt 24 uur voor je afspraak

Je komt geschoren naar je afspraak, tenzij je behandelaar je andere instructies geeft. Scheer 24-48 uur voor je afspraak met een scheermes voor de beste resultaten. Een klein 1 mm stoppeltje is ideaal.
 
Is je haar een paar dagen niet geschoren en is de stoppel te lang, dan gaat de energie van de laser verloren in het haar dat boven de huid uitsteekt. De haarwortel wordt dan niet bereikt, dus ook niet vernietigd.
 
Helemaal #gladalseenaal je afspraak ingaan is ook niet aan te raden. De huid kan geïrriteerd raken als je direct voor je behandeling scheert. Bovendien is zonder stoppeltje niet goed te zien hoe de laser moet worden ingesteld. 
 
Later in je lasertraject, als je haargroei zichtbaar trager gaat, kun je in overleg met je behandelaar een aantal dagen van tevoren scheren of niet scheren, zodat de haargroei opnieuw kan worden beoordeeld.

5) Een goede nachtrust doet wonderen

Zorg dat je lekker hebt geslapen de nacht voor je behandeling. Dit zorgt voor een hogere prikkeltolerantie. Heb je slecht geslapen, dan kan het zijn dat je behandeling wat gevoeliger is op bepaalde lichaamsdelen en dat de instellingen van de laser naar beneden moeten worden bijgesteld. En dat kan invloed hebben op je resultaten en de hoeveelheid behandelingen die je gedurende het traject nodig hebt. Een uitgerust lichaam herstelt ook sneller ná de behandeling. Op tijd naar bed dus! ;-)
 

6) Doe rustig aan met alcohol en cafeine 

Het nuttigen van cafeïne (koffie, zwarte thee, frisdrank, energiedrankjes en zelfs bepaalde proteïneshakes of repen) in de 24 uur voor je laserdate kan invloed hebben op je behandeling. Op een normale werkdag merk je dit niet zo, maar je lichaam kan niet zoveel hebben onder invloed van cafeïne. Je wordt er een beetje 'jumpy' van en dit kan effect hebben op hoe je de laserbehandeling ervaart.
 
Net als die kater van het feestje de avond ervoor (waardoor je vast ook nog eens te weinig hebt geslapen ;-)). Is je lichaam nog alcohol aan het afbreken, dan is je hele systeem preoccupied, wat invloed kan hebben op je prikkeltolerantie. Minimaliseer de cafeïneconsumptie op de dag van de behandeling en vermijd alcohol de avond van tevoren. Drink je wijntje of cappuccino liever ná je behandeling om jezelf te belonen!
 

7) Drink veel water

Oh, water. Just add water. 💧 Niet alleen is veel water drinken goed voor je spijsvertering, je huid en je algehele gezondheid; het helpt ook bij laserontharing. Je huid wordt soepeler, elastischer en genoeg hydratatie helpt ook nog eens bij het afbreken van de vernietigde haarzakjes. Drink dus op de dag van je behandeling (of liefst nog eerder) én na je behandeling genoeg water. 
 

8) Volg de nazorginstructies op

Zorg na de behandeling goed voor je lichaam. Draag op de dag van je laserbehandeling comfortabele kleding die niet voor wrijving zorgt. Vermijd de eerste 24 uur overmatig zweten door bijvoorbeeld sporten of klussen. Vermijd hitte op de huid, dus ga niet in een hottub of sauna en douche niet te heet. Hydrateer de huid met Aloe Vera of een andere hydraterende, niet-vette crème zonder chemicaliën. Een vette crème kan de open haarzakjes irriteren. Gebruik 24 uur na het laseren van je oksels geen deodorant om irritatie te voorkomen. Is je gezicht gelaserd? Wacht minimaal 24 uur met het aanbrengen van make-up. Houd het gebied dat gelaserd is twee weken uit de zon(nebank).
 

9) Wacht even met scheren

Wacht een paar dagen met scheren na elke behandeling. Niet alleen omdat het supersatisfying is om te ontdekken welke haartjes effectief gelaserd zijn - dit zie je pas vanaf 14 dagen - maar ook omdat de huid nog aan het herstellen is. Een scheermes over net gelaserde huid halen is geen aanrader. Ook kort je de haartjes in die hun weg naar buiten proberen te vinden. Probeer geduld te hebben en je huid niet te stressen. 
 
Bij sommige mensen lijkt het alsof het haar doorgroeit en er niets gebeurd is. Na ongeveer 14 dagen zie je dan welke haartjes effectief gelaserd zijn. Vaak zijn de haartjes zonder actief haarzakje dan korter dan de haartjes die de laserattack overleefd hebben. De vernietigde haartjes zitten los en vallen vanzelf uit. Je kunt ook voorzichtig voelen met een pincet of ze los zitten, als ze niet vanzelf loskomen. In andere gevallen -vaak later in het lasertraject- heeft het haar zo'n opdonder gekregen dat de haargroei wekenlang stagneert. Na hooguit 4 weken zie je dan welke haartjes de laserbehandeling hebben doorstaan. Is al het overgebleven haar na 4-8 weken op volle sterkte terug, dan is het tijd voor je volgende laserdate!
 

10) Scrub 10 dagen na je laserontharingsbehandeling

Ongeveer twee weken na elke behandeling scrub je de huid met een milde scrub. Dit helpt om losse haartjes uit de huid te krijgen als ze nog niet uitgevallen zijn. Ook helpt scrubben huidirritatie of ingegroeide losse haartjes te voorkomen. Scrub daarna 1 á 2 keer per week. Een geëxfolieerde huid zonder irritaties is helemaal klaar voor de volgende laserdate! 
 
Volg jij deze 10 tips tijdens je lasertraject op, dan gaat je lasertraject als een trein. Je resultaten zullen snel zichtbaar zijn. Je haar vermindert na elke lasersessie met gemiddeld 15% en het groeit steeds langzamer. De overgebleven haartjes worden ook steeds zachter en lichter. Dat betekent dat je al heel snel superlui kunt worden met het gebruiken van je scheermes. Yay! 
Terug naar blog